Stiri

Forum

Anunturi

Cine e Online

Avem 45 vizitatori și nici un membru online

Ultimele comentarii

Ambrozia Dumbravita

Începând cu această lună, primăria Dumbrăviţa îşi propune să realizeze o campanie de informare cu privire la pericolul şi caracteristicile plantei AMBROSIA ARTEMISIIFOLIA (Floarea pustei) cunoscut fiind puternicul factor alergenic al acestei plante!

În acest sens vom publica selectiv un material realizat de către Centrul de Monitorizare pentru Ambrosia Artemisiifolia din cadrul USAMVB Timisoara pe care îl puteţi găsi în varianta integrală la sfârşitul articolului. De asemenea puteţi găsi mai jos rezultatul unui experiment de ierbicidare al acestei plante realizat de către dumbrăvitatimis.ro cu 2 tipuri diferite de ierbicide totale!

"Primele informaţii asupra acestei specii în România datează din anul 1908. Planta este prezentă în zona Banatului, în Sighet, în Moldova şi în Muntenia. După anul 1990, numeroase terenuri agricole au fost abandonate, au avut loc masive defrişări în sectorul silvic, buruienele din culturile agricole nu au fost combătute astfel că pe marginea şoselelor şi a căilor ferate, A. artemisiifolia s-a extins foarte mult în flora spontană, invadând până şi culturile agricole, trăind în populaţii întinse care ocupă adesea mai multe hectare (DINESCU, 2005).

(click pe poze pentru a mări)

Începând cu luna august, florile bărbăteşti emit polenul, producţia de polen atinge apogeul în luna septembrie - culmea polenului - emisia de polen se încheie la începutul lunii octombrie. Floarea pustei creşte în general în locuri ruderale sau degradate asociate cu o perturbare puternică datorată activităţilor umane. Astfel specia se instalează foarte uşor în diferite tipuri de habitate, fiind frecventă pe marginea drumurilor, căilor ferate, locuri de construcţie, cariere de piatră, câmpuri agricole, zone locuite, cursuri de apă.

Combaterea florii pustei

Metodele de combatere a speciei A. artemisiifolia sunt:

• preventive – evitarea transportării de sol contaminat, mărfuri, produse agricole, sau utilaje din terenuri adiacente invadate;

• mecanice – plantele pot produce ramificaţii abundente după tăiere;

• chimice – floarea pustei are o sensibilitate ridicată la erbicide, astfel încât un singur tratament aplicat la sfârşitul perioadei de fructificare poate să oprească circuitul de propagare al plantei;

• biologice – în Rusia au fost încercate fără succes metode pentru combaterea biologică a acestei specii (BRETAGNOLE et CHAUVEL, 2006).

O serie de cercetări au arătat că distrugerea prin metode mecanice prin îndepărtarea a 75% din biomasa supraterană a plantei nu a diminuat capacitatea de a se înmulţi a acesteia, iar îndepărtarea unei mici părţi a plantei poate chiar să ducă la creşterea producţiei de seminţe. Astfel, aceste rezultate arată că duşmanii naturali ai acestei specii nu au capacitatea de a limita răspândirea acestei specii în habitatul său natural (MacDONALD, 2009).

Alte cercetări au investigat rezistenţa la erbicide (glyphosat) şi s-au obţinut rezultate care confirmă acest fapt. S-a observat că anumite populaţii de A. artemisiifolia au supravieţuit chiar în cazul aplicării unor doze mai mari de câteva ori decât doza recomandată pentru combaterea acestei specii. În general însă plantele pe care a fost aplicat erbicid au rămas mai mici la înălţime, iar vârfurile ramurilor au devenit clorotice (POLLARD, 2007).

În perimetrul zonelor locuite se recomandă ca Ambrosia artemisiifolia să fie combătută în special prin metode mecanice. Astfel, cea mai eficientă este cosirea repetată, această lucrare fiind necesar să fie executată cel puţin lunar în perioada iulie – septembrie.

O singură cosire nu este suficientă, deoarece aceasta va stimula ramificarea excesivă ducând în final la creşterea cantităţii de polen şi seminţe produsă de plante.

Atunci când plantele de floarea pustei sunt puţine acestea pot fi smulse manual, însă nu trebuie rupte, deoarece la fel ca în cazul cosirii numai o singură dată, acestea se vor ramifica puternic.

Se recomandă erbcidarea ca alternativă la cosirile repetate atunci când suprafaţa infestată cu această buruiană invazivă este foarte mare, sau condiţiile nu permit executarea cosirilor. În acest caz erbicidarea se aplică la începutul perioadei de vegetaţie şi se repetă ori de câte ori este nevoie.

Trebuie avut în vedere faptul că unele populaţii de Ambrosia artemisiifolia au dezvoltat o rezistenţă ridicată la erbicidare, iar în cazul acesta combaterea chimică este total ineficientă, alternativa viabilă fiind de asemenea cosirea repetată."

Pentru întări cele spuse în ultimul paragraf - dumbravitatimis.ro prezintă rezultatul unui experiment de ierbicidare al acestei plante (click pe poze pentru a mări):

sigplus entry*

Click aici pentru a descărca documentul realizat de către Centrul de Monitorizare pentru Ambrosia artemisiifolia din cadrul USAMVB Timisoara

Pozele conţinute in acest articol sunt realizate în Dumbrăviţa, jud. Timiş!

Comentarii   

+1 #11 erdélyi zoltán 20-07-2013 07:49
Bună!
Aş dori să ajut pe cei care suferă de alergie, în special din cauza florii pustiei. Puteţi scăpa de alergie, în numai 2 săptămâni, bând ceai din această plantă.Ceaiul trebuie făcut slab,(concentra ţie slabă), cu respectarea regulilor de bază ale ceaiurilor medicinale- a evita contactul ceaiului cu metalele de orice fel( linguriţă, filtru, cană, ceainic).
Planta, Ambrosia Artemisiifolia, este una din cele mai eficace plante medicinale posibile. Pe lângă folosirea ca plantă de ceai, mai este folosită şi crudă, în salate, sau uscată, ca şi condiment, efectul benefic fiind la fel de rapid şi valabil .
O vastă literatură de specialitate se poate găsi în limba maghiară :http://www.youtube.com/watch?v=R7tFywucDZ8

http://www.youtube.com/watch?v=91r_yNzr4-I

Cu stimă, un fost locuitor din Dumbrăviţa
Erdélyi Zoltán.
+2 #10 Lung Sorina 01-09-2012 19:13
Cel mai dureros este cand copii nostri sufera de alergii severe din cauza AMBROZIEI si nimeni nu face NIMIC. Locuim in Dumbravita de 4 ani si ducem o lupta interminabila cu buruienile. De exemplu, la terenul de langa noi nu a venit nimeni in acest timp nici macar sa vada daca mai este liber, sa nu vorbim de buruienile cat casa, pe care le mai curatam noi din cand in cand. Din pacate, suntem inconjurati de terenuri necuratate, iar timpul nu ne permite sa curatam. Avem un baietel de 2 ani si jumatate care sufera de alerie din cauza "minunatei Ambrosia" si care refuza sa mearga in parc si iesitul afara la joaca cu copii, deoarece are buzele si ochii umflati si iritati. Sper, ca macar anul acesta, odata cu schimbarea coducerii comunei, sa apara o schimbare si "pe campurile din imprejurimi", asta pentru sanatatea nosta a tuturor.
+2 #9 ubu 29-08-2012 19:20
Eu sunt la al patrulea an consecutiv in faza de alergie. Nu am fost niciodata alergic la nimic dar se pare ca aceasta loveste pe oricine. Cel mai rau a fost prima data cand nu am stiut cu ce ma confrunt. Am crezut ca e o viroza si am incercat toate medicamentele,. .. dar degeaba. Acum stiu cum sa ma feresc si teoretic e mai bine dar practic e mai rau pentru ca ambrozia cred ca s-a multiplicat de cateva ori in zona in care locuiesc in Dumbravita. Am incercat sa iau legatura si la primarie. Am curatat putin si zona in care locuiesc dar din pacate nu cred se va face nimic in privinta aceasta pentru ca in primul rand depinde de noi toti si mai cred ca trebuie gestionata de cei ce conduc judetul
#8 lavinia 29-08-2012 11:49
Veniti pe str.Varsovia intre Tehnorex, primul bloc si pana in fata la Tio sa vedeti acolo lan de ambrozie si nu ia nimeni nicio masura :(
+10 #7 Mishu 09-08-2012 08:28
Celor care inca li se pare un moft alergia la buruiana dracului, le spun ca daca timp de o luna pe an ar trebui sa traiasca cu nasul blocat, fara a putea respira, poate s-ar razgindi. Habar nu au unii cum este sa nu mai ai o viata normala timp de o luna sau doua si ce nu ai da sa poti respira, dormi, manca, vedea cu ochii (injectati si lacrimina continuu). Dar explica-i unuia pe care nu-l doare nimic, ce e durerea!!!!!!!! !!!!! Una peste alta, Ambrozia nu este o gluma si daca unii au bani sa tina terenuri la "ciorap", atunci sa le tina curate, nu sa omoare apropae mii de persoane, lasind buruiana sa-si faca de cap. Daca am trai intr-o tara civilizata,a tunci situatia ar fi diferita, dar mai avem pina sa coborim din bananier!!!
Celor care au un minim de initiativa, BRAVO, celorlalti....s per totusi sa nu va loveasca alergia...care apropo, loveste chair daca toata viata n-ai avut asa o problema...si atunci sa va auzim smiorcaielile. Si sa nu le confundati cu raceala, ca nu-i!!!!
+2 #6 dan 31-07-2012 19:56
Imediat dupa nou construitul monumet care marcheaza intrarea in Dumbravita avem un sens giratoriu dedicat Ambroziei

Ce poate fi mai frumos decit aceasta dedicatie pe care natura o face ironic administratiei locale/judetene . Cred ca e planta reprezentativa a acestei comune / sincer nu am vazut o localitate in Romania cu asemenea culturi iar pe blazonul localitatii propun alesilor locali sa puna frunza de Ambrozie
#5 George 30-07-2012 12:18
Re:Pascu Marinica
Aşa am gândit şi eu, dar de la un jurist am înţeles că nu ai dreptul să intri pe proprietatea respectivului să îi razi vegetaţia. Absurd, dar în România de poate orice. În Ungaria, Austria, Germania e declarată plantă de carantină şi se poate interveni în forţă )poate ştie cineva mai mult şi ne oferă amănunte cum procedează ei).
E absurd să stăm să ne uităm cum plantele ajung să înflorească şi noi să nu putem face nimic. Garda de mediu are concedii? Cei de la USAB n-au nimc de zis? http://www.tion.ro/usamvb-timisoara-lupta-cu-ambrozia-primul-centru-de-monitorizare-al-plantei-din-tara/1034434
Pe cei care consideră problema falsă îi invităm într-un lan de ambrozie peste o lună, când va fi aproape de maxim cantitatea de polen eliberată (e bine să las epe cineva mai departe, să aibă cine chema salvarea). SIGUR îşi vor schimba părerea după o astfel de experienţă!
#4 thex 17-07-2012 09:54
Citez pe Viorel:
Vad ca peste tot va ocupati de celebra planta Ambrozie, am citit recent si pe dunos.ro acelasi lucru, se pare ca vreti distragerea atentiei de la lucruri importante. Urmeaza suspendarea.

Draga virorel, nu vad legatura intre ambrozie si suspendare. Ambrozia e o problema care ne arde acum datorita peroadei de inflorire. Hai sa nu vedem conspiratii la tot pasul. Sunt si alte probleme care ne privesc, si carora trebuie sa le acordam atentie.
-3 #3 Viorel 16-07-2012 20:05
Vad ca peste tot va ocupati de celebra planta Ambrozie, am citit recent si pe dunos.ro acelasi lucru, se pare ca vreti distragerea atentiei de la lucruri importante. Urmeaza suspendarea.
+2 #2 dan 10-07-2012 21:36
Din nefericire cel mai mare producator de ambrozie e domeniu public aflat in proprietatea primariei, Practic toate drumurile neasfalate sunt pline pe margine de aceste plante. In aceste conditii concomitent cu actiunea locuitorilor se impune ca primaria sa-si organizeze o echipa care sa se ocupe de igienizarea acestor suprafete publice

Galerie foto

Ultimele discutii din forum


Warning: Illegal string offset 'relative' in /home/rdum0937/public_html/libraries/src/HTML/HTMLHelper.php on line 626

Warning: Illegal string offset 'pathOnly' in /home/rdum0937/public_html/libraries/src/HTML/HTMLHelper.php on line 627

Warning: Illegal string offset 'detectBrowser' in /home/rdum0937/public_html/libraries/src/HTML/HTMLHelper.php on line 628

Warning: Illegal string offset 'detectDebug' in /home/rdum0937/public_html/libraries/src/HTML/HTMLHelper.php on line 629

Warning: Illegal string offset 'relative' in /home/rdum0937/public_html/libraries/src/HTML/HTMLHelper.php on line 632

Warning: Illegal string offset 'detectBrowser' in /home/rdum0937/public_html/libraries/src/HTML/HTMLHelper.php on line 632

Warning: Illegal string offset 'detectDebug' in /home/rdum0937/public_html/libraries/src/HTML/HTMLHelper.php on line 632

Warning: Illegal string offset 'pathOnly' in /home/rdum0937/public_html/libraries/src/HTML/HTMLHelper.php on line 635
Asfaltarea strazilor Va recomand sa mergeti impreuna cu vecini cati mai multi si cu pozele la prima sedinta de consiliu pana nu se asfalteaza si sa va tineti de capul lor pana va dau o solutie. Altfel...
Radioactivitatea din zona Padurii Verzi Sunteti destul de departe de zona unde a fost sonda.
Alegeri Locale pentru Primaria Dumbravita 2016 CL Dumbravita 2016: PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT --- MALAC VICTOR PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT --- HAŢEGAN IOAN PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT --- CIONCĂ DANIEL PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT...
Plata Canalizare - asociatia veche Salut, Si eu sunt in aceeasi situatie pe strada Cervantes 29. Si eu am fost nevoit sa platesc peste 600 euro cand am cumparat terenul prin 2004. Am auzit pe cineva spunand ca...
Teren pentru tineri Au ramas fara teren. PUZ-ul pentru tineri era planificat pe fosta pasune comunala, dar legislatia nu le mai da voie sa o scoata din circuit. Acum cred ca se cauta alt teren de la...